Afgewezen

Het is misschien een schrale troost, maar het grootste deel van de aanmelders wordt afgewezen. Er kunnen veel redenen zijn waarom je niet bent toegelaten. Vanwege het grote aantal aanmeldingen is het helaas niet mogelijk om iedereen persoonlijk op de hoogte te stellen van de reden van de afwijzing. Het is niet mogelijk om erover te bellen, te mailen of langs te komen voor advies.

Een selectieprocedure is een ingewikkeld proces waarin toelatingscommissies veel afwegingen moeten maken. Talent is iets subjectiefs. Toch blijkt in de praktijk, bij de Filmacademie maar dit geldt overal, dat een selecte groep altijd direct in het oog springt in het toelatingsproces. Over deze groep bestaat geen twijfel, iedereen is het eens. Dat zijn de mensen die opvallen door hun motivatie, fantasie, visie en creativiteit. Daar tegenover staan de kandidaten waarbij direct duidelijk is dat ze bij de Filmacademie niet op hun plek zijn. Daar zijn veel redenen voor te noemen - variërend van niet genoeg weten over het vak waarvoor ze zich aanmelden tot een gebrek aan motivatie of creativiteit. En dan is er een groep die daar tussenin zit. Het is aan de toelatingscommissie daarin een goeie afweging te maken. 

Een afwijzing betekent overigens niet altijd dat je niet zou beschikken over voldoende talent. Het wil zeggen dat de commissie je op dit moment niet geschikt genoeg vond om je weg te vinden binnen de Filmacademie. Misschien ben je nog niet voldoende op de hoogte van wat het vak waarvoor je je aangemeld hebt, precies inhoudt. Misschien weet je wél genoeg van de technische kant van een afstudeerrichting maar niet genoeg van de artistieke. Misschien vielen de andere kandidaten meer op. Misschien moet je eerst iets anders gaan doen, gaan reizen, gaan werken op een filmset of bij een producent, het Oriëntatiejaar Filmopleidingen van Open Studio gaan volgen, de cursus Productieassistentie, Lichtassistentie, assistent Production design of Visual Effects bij de Nederlandse Filmacademie. Misschien moet je eerst een andere opleiding gaan volgen etc.

Kortom, zet alles nog eens op een rijtje en bedenk in de loop van het jaar of je je volgend jaar opnieuw gaat aanmelden.
Afgewezen worden is niet het einde van de wereld. Talentvolle makers vinden hun weg ook zonder opleiding. Als jij overtuigd bent van je kwaliteiten dan geldt er maar één devies: don´t tell, show!

Delen