Kunst en cultuur zorgen binnen een samenleving voor verbinding, identiteit, samenhang, ontspanning, informatie, duiding en troost. Dat gebeurt in belangrijke mate door het vertellen van verhalen, en dat maakt dat een samenleving verhalenvertellers nodig heeft. Vertellers van velerlei afkomst, ras, status of cultuur, omdat elk verhaal moet worden verteld, elk perspectief moet worden getoond en elk geluid moet worden gehoord.   

‘Wat is jouw verhaal?’ is een project van de Filmacademie waarbij scholieren en MBO-studenten uitgenodigd worden om hun (echt meegemaakte of fictieve) verhaal met ons te delen. Ze maken daarmee kans om een jaar lang begeleid te worden in het schrijven van het filmscenario van dit verhaal, en zelfs om het te kunnen verfilmen. De doelgroep zijn jongeren die niet weten dat ze op de Filmacademie terecht kunnen voor het ontwikkelen van filmverhalen, of die denken dat zij niet aangenomen zullen worden op de Filmacademie. Via ‘Wat is jouw verhaal?’ maken ze kennis met het filmvak en de school, en wij hopen dat ze na afloop van het traject toelating doen voor de Filmacademie. 

Tijdens ‘Wat is jouw verhaal?’ wordt dit jonge talent gekoppeld aan studenten van de Nederlandse Filmacademie (studentmentoren), met als uitgangspunt dat zij allen één ding gemeen hebben: het vertellen van verhalen. In verschillende fases leert het deelnemende talent kennismaken met het opdoen en opschrijven van filmideeën, het ontwikkelen van deze ideeën, het schrijverschap, het samenwerken, het praten over verhalen. In de showcase werken de jongeren met acteurs om hun verhaal te leven te brengen. 

We zijn op zoek naar jongeren tussen de 16 en 20 jaar, die houden van films en series, en het leuk vinden om verhalen te vertellen. Als ze meedoen aan ‘Wat is jouw verhaal?’, dan krijgen ze les van jonge film- en seriemakers uit het werkveld, en worden ze begeleid in hun eigen schrijfproces door derde- en vierdejaars studenten van de Filmacademie.

De derde lichting gaat van start in september 2021 en zal lopen tot en met maart 2022. Op twaalf zaterdagen vinden de lessen en bijeenkomsten plaats. Deelname is gratis, maar er is een maximum van 10 deelnemers per jaar. Hiervoor zal in augustus 2021 een selectie plaatsvinden, op basis van de ingestuurde filmpjes. De deadline voor aanmelding is 15 augustus 2021. 

Leerlingen in de klas die geschikt zijn voor dit project? Wij komen graag langs in de klas om meer over het project te vertellen. Neem contact op met Elvira Pouw.

 

Delen