Studeren aan de Filmacademie

Eenmaal aangenomen aan de Filmacademie ga je een intensieve tijd tegemoet. Hét kenmerk van de Filmacademie in vergelijking met andere opleidingen is dat je vanaf het begin van de opleiding intensief samenwerkt met je collega's van andere disciplines. In het eerste jaar krijg je vanzelfsprekend les binnen je eigen vakgebied. Het grootste gedeelte van de tijd breng je echter samen met je jaargenoten door in een gemeenschappelijk programma. In dat jaar leer je alles over alle disciplines van het filmvak zodat je niet alleen een specialist wordt in je eigen vak maar ook weet wat de mogelijkheden van de andere disciplines zijn. 

Studentenzaken AHK

De Nederlandse Filmacademie is onderdeel van de AHK. Op de website van de AHK kun je onder studentenzaken alle informatie vinden over studeren aan de AHK. 

Meest gezochte topics

De studie aan de Filmacademie is een full-time opleiding, dat wil zeggen dat je er zeker 40 uur per week mee bezig bent. In het eerste jaar heb je 5 dagen per week les van 9.30 tot 17.00 uur en daarnaast nog je huiswerk. Vanaf het tweede jaar heb je naast de lessen ook veel producties waar je aan mee gaat werken. Vanaf het derde jaar heb je minder les en werk je veel aan producties mee, loop je stage en heb je daarnaast ook nog een aantal opdrachten waar je zelfstandig aan moet werken. In het vierde jaar werk je mee aan de eindexamenproducties, schrijf je een eindexamenscriptie en maak je een zelfstandige eindexamenopdracht. Al met al is de studie aan de Filmacademie een intensieve studie waar je veel tijd voor nodig hebt.

De Nederlandse Filmacademie is een fulltime dagopleiding. Filmoefeningen worden soms ook 's avonds en in het weekend gepland. De opleiding valt, afhankelijk van de afstudeerrichting, hooguit te combineren met een kleine parttime baan.

In het eerste jaar heb je vrijwel altijd les met studenten van de andere afstudeerrichtingen. Ook in het tweede jaar zijn er nog theorielessen voor alle studenten, zoals bijvoorbeeld filmanalyse. Verder werk je natuurlijk nauw samen met de studenten uit de andere vakklassen tijdens de praktijkoefeningen.

Als student kun je terecht bij de vertrouwenspersonen binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De vertrouwenspersoon is een eerste aanspreekpunt bij het signaleren van (seksuele) intimidatie, agressie en geweld, pesten en discriminatie. De vertrouwenspersoon heeft als taak om personen die hier het slachtoffer van zijn, te helpen zoeken naar een oplossing. Kijk voor meer informatie bij Ondersteuning tijdens je studie op de website van de AHK.

Delen