Begeleiders

Mieke Bernink is sinds september 2008 Hoofd Onderzoek (Lector) aan de Nederlandse Filmacademie, toen ze werd uitgenodigd om een masterprogramma op te zetten. Zo richtte ze de internationale 2-jarige onderzoeksmaster 'Artistic Research in and through Cinema' op, die ze tot september 2021 heeft geleid. Naast haar voortdurende interesse in de combinatie van artistiek onderzoek en pedagogiek - hoe onderwijs je artistiek onderzoek? - ligt haar focus als Lector ook op het creëren van mogelijkheden voor makers, docenten en studenten om hun praktijk als onderzoek te begrijpen, te ontwikkelen en te delen.

Albert Elings is een Nederlandse documentairemaker en filmeditor. Naast de kunst- en Filmacademie deed hij een master Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Veel van zijn films worden gekenmerkt door een preoccupatie met de esthetiek van tijdelijkheid. Vijf van zijn films werden vertoond op IDFA. Samen met Eugenie Jansen maakte hij verschillende documentaires waarvan 'Foreland' de Juryprijs won van het Documentary Film Festival in Yamagata. Een van de laatste films waaraan hij heeft meegewerkt is 'Four Journeys' van Louis Hothothot, openingsfilm op IDFA in 2021. Samen met Eugenie geeft Albert verschillende workshops, onder andere aan de Filmacademie.

Eugenie Jansen is een Nederlandse regisseur van documentaires en fictiefilms en een combinatie van beide genres. Ze studeerde in 1991 af aan de Nederlandse Filmacademie. Haar debuutfilm 'Tussenland' (2002) won een Tiger Award op het filmfestival van Rotterdam, 'Calimucho' (2008) ging in première op het filmfestival van Berlijn, net als 'Above Us All' (2014), een conceptuele 3D-film over rouw die zich afspeelt tegen de achtergrond van het erfgoed van de Groote Oorlog in Ieper, België. Samen met Albert Elings, geeft Eugenie verschillende workshops, onder andere aan de Filmacademie.

Stanisław Liguziński is onderzoekscoördinator bij het Lectoraat van de Filmacademie. Hij is tevens mededirecteur van de Essay Film Studio van Lødz Film School (Polen) en hoofd VR-programmeur van Imagine Film Festival in Amsterdam. Universitair geschoold (in media, film, kritisch theorie) maar ook alumnus van het masterprogramma van de Nederlandse Filmacademie, combineert Stan praktijk en theorie om praktijkgericht onderzoek te ontwikkelen in VR en film. Hij schreef voor grote Poolse mediakanalen, redigeerde tijdschriften, stelde programma's en XR-ervaringen samen voor internationale filmfestivals en culturele instellingen zoals IFFR, Go Short, Kaboom of New Horizons (PL). Daarnaast rondt hij een PhD-onderzoek af naar videografische vormen van denken.

Raphael Rodan is een bekroonde theatermaker en verhalenverteller. Naast de reguliere toneelschool volgde hij privélessen bij de Israëlische theatermeester Hillel Neeman en verdiepte hij zich uitgebreid in de Meisner-techniek. Zijn werk kreeg internationale erkenning en speelde in theaters en op festivals in heel Europa. In 2014 richtte hij samen met Farnoosh Farnia en Sahand Sahebdivani The Mezrab Storytelling School op - waarbij hij zowel met oude als persoonlijke verhalen werkt en de verbinding daartussen onderzoekt. Raphael geeft ook regelmatig les aan de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans. Sinds 2018 werkt hij samen met Sahebdivani als Artistiek Directeur van het Amsterdam Storytelling Festival. De visie van het festival is om de eeuwenoude kunst van het vertellen te verbinden met de meest actuele brandende vragen van vandaag.

Cristiana Strava is universitair docent aan de School voor Midden-Oosten Studies van de Universiteit Leiden. Ze is opgeleid als visueel antropoloog aan Harvard, waar ze deel uitmaakte van het Sensory Ethnography Lab, en ze promoveerde aan SOAS, University of London. Haar multimodale werk bevindt zich ongemakkelijk op het snijvlak van etnografie, marxistische geografie en studies van de (post/koloniale) staat.

Julian Ross is curator, onderzoeker en schrijver, wonend en werkend in Amsterdam. Hij promoveerde op de Japanse 'expanded cinema' van de jaren 1960-70 aan de Universiteit van Leeds en werkt als universitair docent aan het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS). Hij is tevens gastdocent en voormalige mentor aan de masteropleiding van de Filmacademie. Als programmeur heeft Julian gewerkt met Doc Fortnight, Flaherty Seminar, IDFA, International Film Festival Rotterdam (2015-22) en Locarno Film Festival (2019-20), Singapore International Film Festival (2021), Tate Modern, The Art Institute of Chicago, Kunsthal Rotterdam, Eye Filmmuseum, Tokyo Photographic Art Museum, e-flux Video & Film, Harvard Film Archive, British Film Institute en anderen.

Delen