Showcase Scenario

dinsdag 04 juli 2023, 14:30 - 16:30 uur
Nederlandse Filmacademie - Projectiezaal (2e verdieping)
Markenplein 1
1011 MV Amsterdam

RESERVEER JE GRATIS TICKET

Tijdens de showcase van de Scenarioklas van Lichting 2023 draait het allemaal om het geschreven woord. De vorm is simpel: een kale studio, enkele camera’s, een groep acteurs, en een uitgeprint script in de hand.

De showcase is een geënsceneerde scenariolezing door acteurs, zonder sets en kostuums of de mogelijkheid te snijden naar een volgende locatie. “Vergelijkbaar met een table read, maar dan in een meer beweeglijke variant, met hier en daar een eenvoudig meubelstuk of prop,” vertelt studieleider Scenario Anne van Melick. Regieaanwijzingen die tussen de dialogen staan worden gewoon opgelezen, soms wordt een handeling in het scenario ook uitgevoerd. De filmische middelen zijn minimaal, maar de tekst roept deze op. Zo kun je als kijker volledig focussen op het script. “We gaan uit van de kracht van het script en dat wat er op papier staat,” vertelt Anne. De studenten presenteren aan de professionele buitenwereld iets waar ze al actief mee bezig zijn buiten de showcase, maar dat nog niet is verfilmd. Iets dat hen typeert als scenarioschrijver.

De showcase werd een aantal jaar geleden in het leven geroepen toen er meer scenaristen afstudeerden dan dat er fictieprojecten waren om aan mee te werken. Inmiddels is het een onmisbare springplank om het werk van de afstuderende Scenarioklas aan een groter publiek te presenteren. Anne: “Dat is wel zo prettig voor de studenten, want eigenlijk is een knap geschreven scenario niet heel zichtbaar. In een goede film merk je als kijker niet dat er een scenario aan ten grondslag ligt, maar gebeurt het verhaal gewoon en zit je er volledig in.”

Naast een mogelijkheid tot kennismaken met de scenaristen van de toekomst voor het beroepsveld is de showcase ook een trots moment voor ouders en vrienden. “Veel van hen hebben toch niet altijd een even compleet beeld van wat scenarioschrijven nou precies inhoudt. Na de showcase snappen ze vaak veel beter wat hun kind eigenlijk voor grote bijdrage levert aan het ontwikkelen van een film en met welk ambacht ze straks het werkveld instappen,” aldus Anne.

Vrij toegankelijk | RESERVEER JE GRATIS TICKET

Delen