Beroepsperspectief

Het diploma van de Filmacademie biedt een goede kans op werk. Uit onderzoek gehouden onder oud-studenten bleek dat 78% direct na het afstuderen betaald werk binnen het eigen vakgebied heeft gevonden.

De opleiding staat hoog aangeschreven binnen de filmwereld. De één gaat aan de slag als regisseur of scenarioschrijver, de ander als camerapersoon of productieleider. Maar ook in minder bekende specialisaties als geluidsopname en mixage, het monteren van films, het ontwerpen van decors en het realiseren van visual effects op de computer vinden oud-studenten snel werk.

Prijzen

Studentenfilms van de Filmacademie kunnen zich meten met films van internationale filmopleidingen. Zo ontvingen de korte fictiefilm Grijs is ook een kleur (2016), de documentaire The Origin of Trouble (2016), en de documentaire Waarom bleef je niet voor mij? (2020) respectievelijk de CILECT prijs voor beste studenten fictiefilm en voor beste studenten documentaire. CILECT is de wereldwijde organisatie van filmscholen. Grijs is ook een kleur won brons en Waarom bleef je niet voor mij? goud bij de Student Academy Awards (Studenten Oscars). De dansfilm SISTERS van Daphne Lucker (2018) en de film Dante vs. Mohammed Ali van Marc Wagenaar (2018) wonnen prijzen op tientallen internationale festivals.

Als een Nederlandse film of documentaire een prijs wint, zijn daar vrijwel altijd oud-studenten van de Filmacademie bij betrokken. Tijdens de afgelopen editie van het Nederlands Film Festival in 2021 won Herman Pieete (lichting 1997) een Gouden Kalf voor Beste Sound Design, Lennert Hillege (lichting 2001) voor Beste Camera, en Marc Bechtold (lichting 2000) voor Beste Montage, allen voor de film De Slag om de Schelde. Sander Burger (lichting 2001) won een Gouden Kalf voor Beste Scenario voor De Veroordeling en Bobby Boermans (lichting 2004) won de prijs voor Beste Dramaserie voor Mocro Maffia 3. Het Gouden Kalf voor Beste Regie ging naar Niels Petrus Van Koevorden (lichting 2010)  voor de film Kom hier dat ik u kus. Anne-Marieke Graafmans (lichting 2011) won in de categorie Beste Korte Documentaire voor Zie je me, hoor je me. De prijs van de Nederlandse Filmkritiek ging in dit jaar naar Jacqueline van Vugt (lichting 1995) voor Up to G-Cup. Mijke de Jong (lichting 1983) won tot slot het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. 

De Visual Effects & Immersive Media-opleiding van de Nederlandse Filmacademie werd door The Rookies bekroond tot nummer 7 van beste Visual Effects-scholen wereldwijd. En in de top van beste 3D-animatie-scholen kwam de Filmacademie op nummer 15. The Rookies is één van de grootste platforms voor kunstenaars op het gebied van o.a. visual effects, games, animatie en immersive medi

Beroep Kunstenaar

"Kunstenaar word je uit artistieke ambitie. Wie het kunstenaarschap als beroep kiest, moet zijn zaken goed regelen."

Dit is kort gezegd de achtergrond van de site Beroep Kunstenaar. Deze site van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten geeft informatie over subsidies, verzekeringen, belastingen, en andere zakelijke informatie toegespitst op de behoeften en belangen van beroepskunstenaars.

 

Beroep Kunstenaar

Ga naar de website

Diploma uitreiking 2017
Diploma uitreiking 2017
Diploma uitreiking 2017
Delen