Beroepsperspectief

Het diploma van de Filmacademie biedt een goede kans op werk. Uit onderzoek gehouden onder oud-studenten bleek dat 78% direct na het afstuderen betaald werk binnen het eigen vakgebied heeft gevonden.

De opleiding staat hoog aangeschreven binnen de film- en televisiewereld. De één gaat aan de slag als regisseur of scenarioschrijver, de ander als cameraman of productieleider. Maar ook in minder bekende specialisaties als geluidsopname en mixage, het monteren van films, het ontwerpen van decors en het realiseren van visual effects op de computer vinden oud-studenten snel werk.

Prijzen

Studentenfilms van de Filmacademie kunnen zich meten met films van internationale filmopleidingen. Zo ontvingen de korte fictiefilm Grijs is ook een kleur (2016) en de documentaire The Origin of Trouble (2016) respectievelijk de CILECT prijs voor beste studenten fictiefilm en voor beste studenten documentaire. CILECT is de wereldwijde organisatie van filmscholen. Ook won Grijs is ook een kleur een Student Academy Award (Studenten Oscar).

Als een Nederlandse film of documentaire een prijs wint, zijn daar vrijwel altijd oud-studenten van de Filmacademie bij betrokken. Tijdens de afgelopen editie van het Nederlands Film Festival won Els Vandevorst (lichting 1990) een Gouden Kalf voor Beste Film, Martin Koolhoven (lichting 1996) een Gouden Kalf voor Beste Regie, Rogier Stoffers (lichting 1989) voor Beste Camera en Herman Pieete (lichting 1997) voor Beste Geluid, allen voor de film Brimstone. Andere Kalveren gingen naar Jean van de Velde (lichting 1978) voor Beste Scenario voor de film Bram Fischer, Sander Vos (lichting 1991) voor Beste Montage voor Tonio. Tim Oliehoek (lichting 2001) ontving het Kalf voor Beste Televisiedrama voor De zaak Menten en Camiel Schouwenaar (lichting 1992) voor Beste Korte Film voor Polska Warrior

De lange documentaires Radio Kobani van Reber Dosky (lichting 2013) en Stranger In Paradise van Guido Hendrikx (lichting 2014) wonnen prijzen op meerdere internationale festivals.

Beroep Kunstenaar

"Kunstenaar word je uit artistieke ambitie. Wie het kunstenaarschap als beroep kiest, moet zijn zaken goed regelen."

Dit is kort gezegd de achtergrond van de site Beroep Kunstenaar. Deze site van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten geeft informatie over subsidies, verzekeringen, belastingen, en andere zakelijke informatie toegespitst op de behoeften en belangen van beroepskunstenaars.

 

Beroep Kunstenaar

Ga naar de website

Delen