Regie documentaire

Als documentaireregisseur wil je een verhaal vertellen. Je bent nieuwsgierig naar de wereld waarin je leeft. Hoe je dat verhaal vertelt, hangt af van jouw creativiteit, talent, originaliteit en visie. Aan de Filmacademie word je opgeleid om creatieve documentaires te maken: documentaires waarbij het verhaal zowel in beeld als in geluid wordt verteld en waarbij de persoonlijke visie van de regisseur belangrijk is.

Een verhaal over de werkelijkheid

Een documentaire regisseur onderzoekt zijn/haar filmidee en maakt op basis van de research in zijn/haar films spannende en soms onverwachte keuzes in beeldvoering, sounddesign en montage om de kijker te verrassen en te verleiden. Een documentaire laat de kijker op een nieuwe manier naar de wereld kijken.

Documentaires hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen, ze worden op prestigieuze festivals vertoond en het IDFA is uitgegroeid tot het grootste documentairefestival ter wereld. Documentaires zijn behalve in de bioscoop, vooral ook op TV of online te bekijken bij NPO, Netflix, Vice, de Correspondent etc. Nieuwe deuren gaan open op dit gebied. Storytelling en publieksbereik worden belangrijker. Tijdens jouw opleiding aan de Filmacademie komen alle aspecten van het filmvak uitgebreid aan bod.

Je zult je dus niet alleen bekwamen als maker maar ook gaan verdiepen in financieringsmogelijkheden via fondsen, crowdfunding en sponsoring.

'Als documentaire regisseur ben je nooit uitgeleerd. Voor elke film verdiep je je in nieuwe onderwerpen.'
Cláudio de Oliveira Marques, Regie documentaire - lichting 2017
Opleidingsgegevens
Studielast240 EC
Studieduur4 jaar, voltijd
VoertaalNederlands
CROHO-code34733 (B Film en Televisie)
GraadBachelor of Arts (BA)
Delen