Cinematography

Een camerapersoon (ook wel cinematographer of Director of Photography/DoP genaamd) doet meer dan registreren van beeld. Met een goed gevoel voor beeldcompositie druk je als cinematographer een stempel op de stijl van de film, artistiek en inhoudelijk.

 

Nog aan het oriënteren?

Misschien is de oriëntatiecursus Lichtassistentie iets voor jou.

In fictie films en commercials werk je nauw samen met de regisseur, de production designer, de vfx-supervisor en de producent en ben je vaak een spin in het web in de organisatie van het project en stuur je een crew aan van belichters, assistenten en grips. Bij documentaire films ben je het vaak zelf die op bepaalde momenten beslissingen moet nemen als de situatie daarom vraagt.

Kijken

Hoe staat iets in beeld? Hoe valt het licht? Hoe komt de hoofdpersoon het beste tot zijn recht? Wat vraagt het verhaal van jouw creatieve input, je vermogen tot samenwerking en je kwaliteit om de visie van een regisseur tot leven te brengen? Je houdt je bezig met alle aspecten die van invloed zijn op het beeld: licht en kleur, vorm en beweging. Door middel van de middelen die je gegeven zijn als cameramens zoals cadrage, licht, beweging draag je bij aan de visuele vertelling.

Of je nu kiest voor documentaire, fictie of commercials; je zorgt ervoor dat alle benodigde ingrediënten worden gebundeld in jouw visuele aanpak. Alles in dit vak gaat over communicatie en samenwerking. Je moet goed kunnen luisteren naar anderen maar niet bang zijn om je eigen visie in te brengen. Tijdens draaidagen ben je een vast aanspreekpunt op de set. Na de opnameperiode is er tenslotte de digitale postproductie, en ook daarin ben je onmisbaar als eindverantwoordelijke voor de kleurcorrectie.

'Het leuke aan Cinematography is de creativiteit waarmee je moet werken. Elke film heeft een andere stijl en aanpak. Dat houdt het elke keer nieuw en uitdagend'
Michel Rosendaal, Cinematography - lichting 2017
Opleidingsgegevens
Studielast240 EC
Studieduur4 jaar, voltijd
VoertaalNederlands
CROHO-code34733 (B Film en Televisie)
GraadBachelor of Arts (BA)
Delen