Sound design

Sound Design is het best bewaarde geheim van de filmindustrie. Geluid in film heeft de capaciteit om emoties op te roepen, vaak zonder te worden opgemerkt.

Wie aan film denkt, denkt meestal als eerste aan beeld. Maar zonder geluid is er tegenwoordig geen sprake meer van film. Waar de meeste specialisten in het filmvak vooral bezig zijn met het vertellen van een verhaal in beelden, richt de sound designer zich op het verhaal in geluid. In die functie geef je vorm aan alles wat er te horen is.

Bij de studierichting Sound Design leer je
verhalen te vertellen met gebruik van geluid. Op basis van het scenario (fictie) of het filmplan (documentaire) ontwerp je een geluidsconcept en een visie over de geluidsvormgeving in-beeld én buiten-beeld; waar luisteren de filmkarakters naar, wat horen zij, wat horen wij als publiek en hoe vormt dat een onlosmakelijk onderdeel van de vertelling.

 

Extra: Open Middagen Sound Design

7 december & 24 januari

Geluidsopname, geluidsmontage en mixage

Sound design is een combinatie van drie specialismen: geluidsopname, geluidsmontage en mixage. De samenhang en interactie tussen deze onderdelen bepaalt hoe het bewegende beeld wordt waargenomen door het publiek en speelt dus een cruciale rol voor de film. Tijdens de studie wordt er dan ook zeer intensief samengewerkt met de andere vakgebieden. De opdracht voor Sound design begint bij de taak om álle filmmakers bewust te maken van de filmische kracht die een gecomponeerde samenwerking tussen beeld en geluid kan bewerkstelligen.

Inhoudelijke benadering

De kracht van de opleiding Sound design is de inhoudelijke benadering van het filmgeluid waarbij geluidsconcept, geluidsopname, geluidsmontage en mixage als gelijkwaardige onderdelen worden beschouwd. Het werken in filmteams vanuit een simulatie van de beroepspraktijk zorgt ervoor dat je na vier jaar zeer goed bent voorbereid op de voor jouzelf beoogde beroepspraktijk.

Sound design productiemiddelen

De Sound design productiemiddelen zijn van ongekende kwaliteit voor een opleiding: State of the art apparatuur voor geluidsopname in mono, stereo en surround, waarbij geluidsopname de eerste inhoudelijke stap vormt voor een driedimensionaal geluidsontwerp. Zes mixage studio’s met 5.1 en 7.1 weergave, drie geluidsmontage studio’s met 5.0 afluistering en een multi inzetbare ‘kritische luisterruimte’ van 9 bij 7 meter met perfecte akoestiek, electrostatische luidsprekers, Foley-vloer en alle voorzieningen voor geluidsmontage, mixage en Blu-ray geluidsweergave in het 7.1.4 formaat van Dolby Atmos.

'Ik studeer Sound design omdat ik niet alleen anders naar film leer kijken, maar ook anders naar de wereld leer luisteren.'
Freek Vrijhof, Sound design - lichting 2017
Opleidingsgegevens
Studielast240 EC
Studieduur4 jaar, voltijd
VoertaalNederlands
CROHO-code34733 (B Film en Televisie)
GraadBachelor of Arts (BA)
Delen