De winnaars van het Keep an Eye Filmacademie Festival!

Gepubliceerd op

Op vrijdag 8 oktober zijn tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival in Eye Amsterdam de prijzen uitgereikt aan de winnende eindexamenprojecten en studenten van Lichting 2021. Deze prijzen zijn ter beschikking gesteld door verschillende partners van de Nederlandse Filmacademie. We stellen je graag voor aan de winnaars:

De Topkapi Films Fictie Prijs voor 'Verlangen'

De Topkapi Films Fictie Prijs gaat naar Verlangen. De jury bestond dit jaar uit: Martijn Lakemeijer (acteur), Isabel Lamberti (regisseur), Evelien van der Molen (sound designer) Manju Reijmer (scenarist), Max de Wolf (producent Topkapi Films).
Zij schreven over Verlangen: "Het gevoel van verlies en het herontdekken van liefde wordt in deze film in zeer korte tijd, maar met bijzonder veel emotie verteld. Het design in zowel beeld als geluid valt precies samen, waarin je het verdriet en de zoektocht van de personages direct voelt en dat ontroert vanaf de eerste seconde.’’

De prijs is een festivaltrip naar keuze voor de crew. 


De VPRO Documentaire Prijs 2021 voor 'De Dochter van de Dominee'

De VPRO Documentaire Prijs 2021 gaat naar de film De Dochter van de Dominee.
De jury bestond dit jaar uit: Karen van Dijk (programmamaker en eindredacteur VPRO), Anouk Kamminga (hoofdredacteur Media VPRO), Barbara Truyen (hoofd Documentaire VPRO). Zij schreven: ‘’De film doet pijn, schuwt de kwetsbaarheid niet en komt recht uit het hart. De originele vertelvorm nodigt uit tot ongemakkelijke ontboezemingen. Daar ontkomt ook de maker niet aan. De spanning in de montage wordt sterk opgebouwd en neemt ons mee in het hoofd en twijfels van de maker.’’

De prijs bestaat uit een ontwikkelbudget voor regisseur Christine Boersma voor een nieuwe documentaire.


AVROTROS Scenario Prijs 2021 voor Caspar van Woudenberg

De AVROTROS Scenario Prijs 2021 is gewonnen door Caspar van Woudenberg met zijn scenario voor de film A capella in D mineur. De jury bestond dit jaar uit: Ellen Dorrestein (dramaturg AVROTROS), Ashar Medina (scenarist), Franky Ribbens (scenarist), Lulu Sorber (dramaturg AVROTROS). Zij schreven over het werk van Caspar:
‘’Het scenario lazen wij allen als puur cinema door de blikken die je beschrijft in samenwerking met de kleine acties onder de personages, de soundscape en verloop van tijd.’’

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,- in te zetten voor het ontwikkelen van een plan voor televisie of een online platform.


Keep an Eye Filmscore Award 2021 voor Max Abel

De Keep an Eye Filmscore Award 2021 is gewonnen door Max Abel voor zijn score voor COCON. De jury bestond uit Kaveh Vares (componist), Michel Schöpping (sound designer) en Bob Zimmerman (componist, tevens juryvoorzitter). De jury over het werk van Max Abel:
‘’De score lijkt naadloos te passen binnen een verondersteld uitstekend scenario, uitstekende regie en een buitengewone samenwerking van alle betrokken disciplines. Met name de enorme samenhang tussen montage, sound design, score en mix vielen in positieve zin op.’’

De Keep an Eye Filmscore Award bestaat uit uit een geldbedrag van € 2.500,- te besteden aan apparatuur en verdere professionele ontwikkeling.
De jury gaf daarnaast een special mention voor Manel Fornell voor de film Viral.


Filmmore Montageprijs 2021 voor Lot Hoogeboom

De Filmmore Montageprijs 2021 gaat naar Lot Hoogeboom voor de films De Pinpas en Yalda: de langste Nacht. De jury bestond uit Ben Brand (regisseur), Yamal Stitou (Filmmore) en Tessel Flora de Vries (editor). De jury over het werk van Lot: ‘’Het is de winnaar gelukt om met zowel de fictie als documentaire te verrassen en te ontroeren. De montages waren fris, maar ook dienend aan het onderwerp. In beide films werden de hoofdpersonen in hun soms schrijnende situatie zo in beeld gebracht dat het drama versterkt werd en je als kijker de film in werd gezogen.’’

De prijs bestaat uit montagefaciliteiten bij Filmmore ter waarde van € 2.500,-.


Geoff Boyle NSC Student Awards voor Judith Boeschoten en Evert Bazuin

De Geoff Boyle NSC Student Awards gaan dit jaar naar Judith Boeschoten voor beste documentaire cinematography en Evert Bazuin voor beste fictie cinematography. 
De jury bestond uit Hans Bouma, Joris Bulstra, Jean Counet, Tibor Dingelstad, Lennert Hillege, Myrthe Mosterman, Joewi Verhoeven en Maarten van Waning en de winnaars zijn met stemming gekozen.

De prijs bestaat uit een bedrag van € 500,- per genre, vrij te besteden bij Vocas.


Waar zijn de films van Lichting 2021 nog te zien?

Zaterdag 9 & Zondag 10 oktober zijn de films nog te zien in Eye en online via Picl.
Daarna maken de films een korte tour door het land. Meer info vind je op onze Keep An Eye Filmacademie Festival website.

Delen