Paulien van Hummel, Matthijs Sluijs en Edward de Jong (L23) te gast bij Khalid & Sophie

Gepubliceerd op

De fietsscène uit Turks Fruit is uitgeroepen tot de beste scène uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Regisseurs Paulien van Hummel, Matthijs Sluijs en Edward de Jong (lichting 2023) waren afgelopen vrijdag (15 september 2023) te gast bij Khalid & Sophie. Zij hebben hun eigen versie van de scène gemaakt. 

De remakes zijn binnen een week gerealiseerd. Het idee van Paulien van Hummel's remake focust zich op hoe het voor vrouwen kan zijn om door Amsterdam naar huis te fietsen: "Als je binnen de context van de film kijkt en het hedendaagse antwoord op deze scène, ben ik het niet helemaal eens met hoe vrouwen geportretteerd worden. Ik vind het niet waarachtig en realistisch, dus als antwoord wilde ik graag wel een realistisch antwoord maken." Matthijs Sluijs wilde met zijn remake graag iets vertellen over twee verliefde jongens in een plattelandsdorp die staan voor wie ze zijn. De scène gaat voor hem over een stukje vrijheid en brutaliteit en dat is iets wat hij zelf miste toen hij zelf opgroeide in een dorp als homoseksuele jongen: "Deze scène is een uitgelegen kans om te laten zien hoe het wel kan." Edward de Jong kent een ander beeld van Amsterdam dan in de bekende scène van Turks Fruit te zien is. Zijn remake geeft het huidige beeld weer van Amsterdam die hij anno 2023 kent: "Ik wilde graag iets maken wat meer herkenbaar zou zijn voor de Amsterdammer."  

Bekijk hier de hele uitzending.

CREDITS - remake Paulien van Hummel

Olga: Roos Bottinga
Eric: Stan Visser
Regie: Paulien van Hummel
Scenario: Paulien van Hummel, Maria Groot
Regie-assistentie: Maria Groot
Cinematography: Boyd Bakema
Camera-assistent: Stan Visser 
Colour grading: Boyd Bakema
Set geluid: Sebastiaan Koning
Sound Design: Camiel Muiser 
Montage: Nola Zeegers

CREDITS - remake Matthijs Sluijs

Cast
Jeroen van Arkel
Koen ter Braak
Sweder de Sitter
Teun Modderman
Mohamed Akalay

Crew
Regie: Matthijs Sluijs
Camera: Niels Lokhorst
Productie-assistent: Tycho Meertens
Montage: Anneliek Noordermeer
Sound Design: Angelina de Braekeleer

CREDITS - remake Edward de Jong 

Cast: Eefje Paddenburg en Keanu Visscher
Regie: Edward de Jong
Camera: Sean Louw
Edit en ontwikkeling: Jop Leuven
Met speciale dank aan Idris Bakker

Delen