Gijs Hummelink

Gijs Hummelink

Opleiding
Montage
Lichting
2021
Website
www.gijshummelink.nl
E-mail
info@gijshummelink.nl

Gijs liep stage bij Mieneke Kramer (Met Mes), Sándor Soeteman (BuZa) en Stanley Kolk & Moek de Groot (De stamhouder, Toen ik je zag, Rampvlucht).

Wat is je beste herinnering aan de filmacademie? 
Het leukste van mijn tijd op de Filmacademie vind ik alle mensen die ik er heb ontmoet, en het feit dat door de opzet van de opleiding iedereen elkaar ook echt kent en spreekt. Daarnaast was het ontzettend leerzaam om met veel verschillende mensen samen te mogen werken en bij andermans werk mee te kunnen kijken, om op die manier van elkaar nieuwe dingen te leren.  

Wat was de grootste verrassing van de afgelopen vier jaar? 
Corona. Maar daarnaast ook dat je in vier jaar tijd ontzettend veel ervaring kan opdoen, wat je eigenlijk achteraf pas doorhebt. 

Op welk project ben je het meest trots? 
Ik ben het meest trots op mijn twee afstudeerfilms, omdat ik denk dat daarin alles samenkomt wat ik de afgelopen vier jaar heb geleerd. Daarnaast hebben beide films naar mijn mening echt een eigen stijl. In de documentaire BELLUM hebben we rust proberen te zoeken om mee te kunnen gaan met de ervaringen van de drie generaties vertellers, wat door gebruik van archiefmateriaal en toneelstukken wordt ondersteund. In de fictiefilm COCON hebben we juist een fragmentarische vertelling neergezet, waarin onder andere gebruik wordt gemaakt van voice-overs om in de gedachtewereld van het hoofdpersonage te komen. 

Wat is het leukste aan jouw vakgebied? 
Het leukste aan montage vind ik de afwisseling en de vele mogelijkheden die er te onderzoeken zijn. Als editor heb ik kunnen werken aan allerlei verschillende projecten, van fictie tot docu tot commercial tot trailer, en elk type project heeft ook weer een eigen genre en stijl. Daarnaast heb ik mogen samenwerken met veel verschillende mensen, maar ook mijn eigen ding kunnen doen en in m’n eentje allerlei dingen kunnen uitproberen. Denk hierbij aan alle mogelijkheden die het gedraaide materiaal heeft, van de manier waarop iets wordt verteld tot de vorm waarin het verhaal getoond wordt. 

Waar haal je inspiratie uit?  
Films en series, het nieuws, andere mensen, maar ook door juist een stuk alleen door de natuur te wandelen. 

Wat is het eerste dat je gaat doen na je afstuderen? 
Na dit ‘corona-jaar’: slapen, rusten, een paar dagen weg… maar hopelijk mag ik na het afstuderen toch ook wel snel weer aan het werk! 

Wat zijn je toekomstplannen? 
Ik hoop dat ik als editor kan blijven werken aan allerlei verschillende soorten projecten, omdat ik denk dat ik juist door de afwisseling scherp blijf, nieuwe inzichten krijg en op nieuwe ideeën kan komen. Het lijkt me supergaaf om na een paar jaar een eigen werkplek te hebben, misschien een studio gedeeld met andere editors, om zo ook samen aan dingen te kunnen werken of van elkaar te kunnen blijven leren. 

Terug naar lijst
Delen