Noa Zimmerman

Noa Zimmerman

Opleiding
Productie
Lichting
2021
E-mail
noazimmerman@live.nl

Noa liep stage bij IJswater Films en Column Film.

Wat is je beste herinnering aan de filmacademie? 
Dat is moeilijk om te noemen. Ik heb heel veel goede herinneringen aan de filmacademie; samen met medestudenten sparren over nieuwe en rare ideeën, ’s avonds samen eten en hard doorwerken op de productieafdeling voorafgaand aan de draaidagen, de lange lessen in de PZ, het introkamp, de domibo’s, en natuurlijk alle films die we samen hebben gemaakt. 

Wat was de grootste verrassing van de afgelopen vier jaar? 
Ik ging naar de academie met het idee dat ik het maakproces en het uitvoerende deel van film erg leuk vond, maar tijdens de vier jaar heb ik ook ontdekt hoe het creatieve proces tijdens de scenario-ontwikkeling mij erg ligt, en dus wellicht ook het producentschap na de academie. Verder heb ik ontdekt dat ik het combineren van meerdere kunstvormen in films erg interessant vind. Denk bijvoorbeeld aan dans, fotografie of poëzie. Door meerdere kunstvormen te combineren en dit samen te brengen in film als kunstvorm kan je het geheel nog een niveau hoger tillen. 

Op welk project ben je het meest trots? 
Ik denk dat dit toch mijn fictie afstudeerfilm is, die we midden in de lockdown en tijdens avondklok maatregelen hebben gedraaid. Ik was zo ongelofelijk trots op de crew en hoe ieder departement op de set aan het werken was. We hebben geleerd heel flexibel te zijn, heel goed contact te houden met alle betrokkenen, ook als we mensen teleur moesten stellen als bijvoorbeeld een draaidag niet kon doorgaan. Het was voor het eerst dat we met het productieteam zó’n grote crew moesten aansturen, en naar mijn idee is dat heel goed gegaan. Ik heb ervan genoten met elk departement in contact te staan en me echt de spin in het web te voelen als producent. 

Welke wijze woorden hebben het meest indruk gemaakt? 
Ik heb ontzettend veel wijze woorden gehoord op de academie, bijvoorbeeld Bernadette die ons in het tweede jaar ‘NEE’ heeft leren zeggen als een crewlid langskomt voor extra geld of iets dergelijks. Of de quote die in ons kantoortje hangt en binnen het productiedepartement ontzettend belangrijk is ‘delegeren kan je leren’, maar die ik zelf nog wat vaker kan toepassen. Maar verder blijft mij nog steeds altijd bij dat het belangrijk is bij het kijken van een film, om eerst te kijken, dan te voelen, en daarna pas te oordelen wat je ervan vindt. Als een film jou raakt op wat voor manier dan ook, dan is dat belangrijk. Leren te kijken en te oordelen op je eigen kritische manier, en te blijven bij jouw authentieke smaak in films. 

Wat is het leukste aan jouw vakgebied? 
Ik vind de combinatie van het zakelijk en creatief bezig zijn ontzettend leuk. Hierdoor blijft het werk afwisselend en heb ik bij elke nieuwe film weer zin in het hele proces. Ik vind het leuk de regisseur te steunen in het creatieve proces, haar/hem ook vragen te stellen en zo steeds een nieuwe blik te geven op het eigen werk. Het allermooiste aan werken in film vind ik het samenwerken met crewleden die ik altijd weer inspirerend vind. Iedereen draagt vanuit hun eigen specialisatie hun steentje bij aan de film. Het proces wordt leuker door de mensen om je heen, door samen te werken naar een eindresultaat! 

Waar haal je inspiratie uit?  
In de coronatijd besefte ik hoe erg ik de bioscoop bezoekjes en het kijken van nieuwe films miste. Input vanuit andere films, maar ook fotografie, musea en poëzie geven mij altijd inspiratie. Verder krijg ik altijd inspiratie door het spreken met klasgenootjes over dingen die we hebben gelezen, gezien of gehoord, of door bijvoorbeeld samen dingen te kijken. 

Wat is het eerste dat je gaat doen na je afstuderen? 
Het eerste jaar na de academie zou ik graag aan de slag gaan als productieleider op korte films, of mezelf meer verdiepen in het produceren van videoclips en commercials. Ik heb op de academie een aantal videoclips buiten school geproduceerd, wat ik een erg leuk proces vond doordat het productieproces snel verloopt en de scenario’s veel gekke en spannende elementen bevatten. 

Wat zijn je toekomstplannen? 
In mijn verre toekomstplannen zie ik mijzelf als producent met een eigen productiebedrijf. Maar om eerst de kneepjes van het vak te leren en mezelf verder te ontwikkelen wil ik het jaar na de academie uitvoerend aan de slag en wellicht wat ervaring opdoen als First AD. Ook ben ik mij aan het oriënteren op de master Film- en Televisiewetenschappen aan de universiteit, die het curriculum combineert met een stagejaar. Ik zou daarna graag aan de slag gaan als junior producer, omdat het inhoudelijk produceren uiteindelijk is wat ik het allerleukste vind.

Terug naar lijst
Delen