Stan Oversteegen

Stan Oversteegen

Stan liep stage bij Storm Post Production.

Wat was de grootste verrassing van de afgelopen vier jaar?
Toen ik aankwam op de Filmacademie had ik geen idee wat visual effects was, in retrospectief. Ik had nog nooit gehoord van rotoscopen, polygons of shaders. De meesten mede-studenten van de Filmacademie weten nu nog steeds niet waar het over gaat, maar dat terzijde. Na onze eerste compositing les dacht ik, dit kan ik niet. Ik begreep er helemaal niks van en twijfelde of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Tegenwoordig ben ik gespecialiseerd in compositing en vind ik dit het leukste van VFX. Wie had dat gedacht.

Op welk project ben je het meest trots?
Verlangen! Eline Oppewal en ik waren de VFX-supervisors van deze film en dat was een hele ervaring. Ik ben ontzettend trots hoe wij met de hele VFX klas maanden lang elke dag hebben geknokt om deze film te maken. We hebben met verschillende creatieve technieken een unieke animatiestijl neergezet van hoog niveau. Ik ben blij dat de klas mij vertrouwde in de rol van supervisor en mij toeliet eindeloze feedback te geven.

Wat is het leukste aan jouw vakgebied?
Met VFX kun je alle kanten op. Van een volledige 3D-animatiefilm naar visual effects die het best zijn als ze juist niet zichtbaar zijn. Alles wat bijvoorbeeld te veel geld kost, gevaarlijk is of zelfs fysiek onmogelijk, kan gemaakt worden met VFX. De enige beperking die er is, is je eigen fantasie. Er komt veel bij kijken als er visual effects worden gemaakt. Een shot gaat langs vele mensen die allemaal hun steentje bijdragen. Na vier jaar in de VFX klas weten we precies wie waar goed in is. Het is leuk dat iedereen zijn eigen specialisme heeft en we allemaal nauw samen moeten werken om het beste resultaat te krijgen.

Wat is het eerste dat je gaat doen na je afstuderen?
Naar buiten! Het VFX lokaal staat - net als de hele Filmacademie – niet bekend als het zonnigste gebouw in het land. Wat vitamine D kan geen kwaad zo aan het einde van het jaar. En een biertje gaat er ook wel in.

Wat zijn je toekomstplannen?
Na de Filmacademie wil ik nog een stage lopen bij een studio in het buitenland, het liefst in Berlijn. Naast werken in de VFX industrie, wil ik altijd mijn eigen projecten blijven doen. Net als voor de academie, zal ik altijd beeld blijven maken.

 

Terug naar lijst
Delen