Maria Groot

Maria Groot

Opleiding
Scenario
Lichting
2023
E-mail
maria.groot@hotmail.com

Maria Groot (1999) ontdekte haar passie voor verhalen vertellen toen ze de groep-zes-musical schreef en deze tot leven zag komen. Deze passie zette zich voort in het schrijven en regisseren van korte fictie films, en een onderzoek naar de filmcensuur in Iran dat is erkend met de KNAW-nominatie.

In haar jaren op de academie ontwikkelde Maria een voorliefde voor lelijke personages en arena’s, want daar ziet zij de meeste schoonheid in. Hierbij focust ze zich graag op vrouwelijke en queer verhalen die invoelbaar zijn voor iedereen. Zo ook in haar afstudeerfilm Deus ex Vagina (Paulien van Hummel, 2023) die het verhaal vertelt van een jonge vrouw in de vervroegde overgang. Kenmerkend voor haar werk zijn de rijke omgevingen die het speelveld vormen van de personages, wat terug te zien is in haar derdejaars film 111 (Paulien van Hummel, 2022).

Buiten de Filmacademie schreef Maria mee aan de 3Lab film Moon (Cleo Julia Mullis, 2021). En in 2020 startte ze haar tweede studie; Bèta-Gamma aan de UvA met een major Filosofie. Om zich verder te verdiepen in het ontwikkelen en schrijven van speelfilms loopt Maria stage bij Mees Peijnenburg.

Terug naar lijst
Delen