Rafik Opti

Rafik Opti

Opleiding
Regie Documentaire
Lichting
2023
Website
rafikopti.com
E-mail
mail@rafikopti.com

Rafik Opti (1997) is een Afro-Surinaamse documentairemaker, scenarioschrijver, activist, spreker en multidisciplinaire kunstenaar gevestigd in Amsterdam, Nederland. Hen studeert af met de film Zwart Geluk (Blaka Koloku) (2023) een afro-futuristische film over de zoektocht naar onafhankelijkheid voor de Zwarte bewoner in Amsterdam. In 2023 verscheen de proloog BLACK JOY - PART I in OSCAM tijdens de Black Joy, Digital Expressions tentoonstelling.

In diens derde jaar regisseerde Opti de film NET ALS IK (2022) een intiem portret over familie en culturele heling, waar twee Afro-Nederlandse vaders worden herenigd met hun kinderen en hen wordt gevraagd om voor elkaars haren te zorgen. De film verscheen in 2022 tijdens de opening van het Queer is Not A Manifestofestival en in de programmering van de Bijlmerbios.

Opti wijdt zich in diens films toe aan verschillende technieken, zoals direct cinema, animatie, performances en muziekvideo’s. Hen ontleed en viert met deze technieken complexe vraagstukken binnen de Zwarte trans- en queer gemeenschap. Opti is van mening dat door de kracht van alledaagse verhalen universele systemen van het kapitalisme neergehaald kunnen worden. Opti zet daarnaast diens filmwerk in voor uiteenlopende projecten binnen culturele instellingen voor onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam, FOAM Fotografie Museum, Eye Filmmuseum, het Scheepvaartmuseum, Amsterdam Museum en Museum Boijmans. 

Terug naar lijst
Delen