Nduka Mntambo

Nduka Mntambo

Research groep
Lectoraat
Functies
Kenniskring

Nduka Mntambo is een film- of beeldenmaker die werkt op het snijvlak van stedelijke ruimtelijke praktijken, experimentele film en pedagogiek. Hij heeft een PhD in Film en is momenteel het hoofd van de Masteropleiding aan de Nederlandse Filmacademie. Hij is voormalig hoofd van het Film en Televisieprogramma van de Wits School of Arts (WSOA). In mei 2018 presenteerde hij een grootschalige tentoonstelling getiteld Asymmetries bij The Point of Order Project Space in Johannesburg en bij Michaelis Galleries in Kaapstad. 

De installatie Asymmetries werd bekroond met de Humanities and Social Sciences (HSS) Awards for Best Visual Arts Work 2020. De videocomponent van de Asymmetries-installatie werd geselecteerd voor de 20e editie van het Videoex Internationales Experimental Film and Video Festival in Zürich, 2018. Zijn experimentele videowerk: IF THIS BE A CITY, dat een verkenning is van de politiek van ruimte, stedelijkheid en verlangen, werd geselecteerd voor het experimentele Johannesburg Paviljoen op de Biënnale van Venetië 2015.

Nduka Mntambo heeft daarnaast ruime ervaring als ontwerper of production designer van theater- en filmproducties, waaronder een productie als I Mike What I Like (2004) van Kgafela oa Magogodi, dat later werd bewerkt tot de gelijknamige lange film van Jyoti Mistry. Met Mistry werkte hij ook samen aan een video-installatie getiteld Store in a Cool Dry Place, waarin het ritueel werd onderzocht van de doodskistproductie in drie Afrikaanse steden: Accra, Addis Abeba en Johannesburg. De tentoonstelling werd geopend in WAM (Wits Art Museum) en reisde later naar Michaelis Galleries in Kaapstad.

Nduka Mntambo werkte tevens bij de publieke omroep en als commisioning editor voor 3 zenders van de South African Broadcasting Corporation. Hij was jurylid voor de Ammodo Tiger Shorts Competition op het 51e International Film Festival Rotterdam (IFFR) en op het Sarajevo Film Festival 2022.
www.ndukamntambo.com

 

Terug naar lijst
Delen