Mieke Bernink | lector & hoofd Master of Film

Mieke Bernink studeerde filosofie en psychologie voordat ze aan haar journalistieke carrière begon. Van 1991 tot 1999 was ze hoofdredacteur van filmmagazine Skrien. Daarna (2001-2008) speelde ze een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Nederlands filmbeleid als secretaris van de Raad voor Cultuur. Naast een groot aantal artikelen, beslaat haar werk een aantal boeken waaronder de tweede editie van The Cinema Book (BFI 1999),  Bewogen Beelden (Moving Pictures) door Johan van der Keuken (2001) en Fons Rademakers – scènes uit leven en werk (2003). September 2008 werd Mieke Bernink gevraagd de nieuwe masteropleiding van de Filmacademie op te zetten, die een half jaar later van start ging.

Kris Dekkers | coördinator Master of Film

Kris (1973) studeerde Algemene Letteren/Vrouwenstudies aan de Universiteit van Utrecht en volgde aansluitend de post-HBO opleiding Culturele Bedrijfsvoering aan de AHK. Na enige tijd werkzaam te zijn geweest als productie- en zakelijk leider bij diverse theaterproducties en dansgezelschappen, startte ze in 2001 als management assistent bij de Filmacademie. Sinds het begin van de Master of Film in 2008 is Kris als coördinator aan die opleiding verbonden.

Sabien Schütte | inhoudelijk coördinator Master of Film

Sabien Schütte zat twee jaar op de kunstacademie (schilderen) in Florence en Antwerpen voordat zij kunstgeschiedenis ging studeren in Amsterdam. Na haar afstuderen in 2003 was ze twee jaar werkzaam op de filmset bij het art department als rekwisiteur en set decorator (bij onder andere de film Leef en de dramaserie Vuurzee). Vervolgens werkte zij bijna 8 jaar als producente bij de experimentele tentoonstellingsruimte W139, hier was ze verantwoordelijk voor de coördinatie van alle tentoonstellingen, lezingen en feesten. Sabien werkte in 2016 mee aan de totstandkoming van het boek, De Kracht van het Theatrale Beeld, uitgegeven door de afdeling Scenografie van de Theaterschool. Sinds 2015 is Sabien betrokken bij de Master of Film als programma coördinator.

Sander Blom | mentor Master of Film

Sander Blom (1963) studeerde in 1993 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie (documentaire). Samen met beeldend kunstenaar Mels van Zutphen werkte hij aan een aantal korte experimentele documentaire en fictie films. De films werden vertoond op filmfestivals maar ook in musea en galeries. In de afgelopen tien jaar was Sander onder andere betrokken bij diverse educatieve projecten. Zo werkte hij voor de School der Poëzie, de NTR en het International Film Festival Rotterdam. Momenteel doceert hij film op het VEC (MBO) in Arnhem. In maart 2012 ging zijn eerste lange speelfilm Ataraxia / Poodleshaving for the Blind in première. Meer informatie: www.ataraxiadefilm.nl

Wineke van Muiswinkel | mentor Master of Film

Eyal Sivan | head of research (lector) and lecturer Master of Film

Eyal Sivan werd geboren in 1964 in Haifa, Israël en groeide op in Jeruzalem. Nadat hij in Tel-Aviv als professionele fotograaf had gewerkt, verliet hij Israël in 1985 en vestigde zich in Parijs. Sindsdien deelt hij zijn tijd tussen Europa en Israël. 

Sivan, bekend om zijn controversiële films, regisseerde meer dan 10 wereldwijd bekroonde politieke documentaires en produceerde vele anderen. Zijn cinematografische oeuvre werd getoond en bekroond met verschillende prijzen op prestigieuze festivals. Naast wereldwijde theatrale releases en tv-uitzendingen, worden de films van Sivan regelmatig tentoongesteld in grote kunstshows over de hele wereld. Hij publiceert en geeft lezingen over het Israëlisch-Palestijnse conflict, documentairefilms en ethiek, politieke misdaden en representatie, politiek gebruik van het geheugen, genocide en vertegenwoordiging, enz.

Sivan is oprichter en artistiek directeur van het in Parijs gevestigde productiebedrijf Momento! en het filmdistributiebureau Scalpel. Hij is ook de oprichter en hoofdredacteur van South Cinema Notebooks - een tijdschrift over cinema en politieke kritiek onder redactie van de academische hogeschool Sapir in Israël, waar hij regelmatig lezingen geeft. In de afgelopen jaren was Sivan Reader (universitair hoofddocent) in mediaproductie aan de school voor Kunsten en Digitale Industrieën (ADI), aan de Universiteit van Oost-Londen (UEL) waar hij co-leider was van het MA-programma in Film, video en nieuw media. 

Gastdocenten

Michel van der Aa, Louis Andriessen, Wilbert Bank, Theu Boermans, Flip Bool, Elma van Boxtel and Kristian Koreman, Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, Reinier van Brummelen, Peter Delpeut, Mart Dominicus, Bruno Dumont,Sergei Dvortsevoy, Pol Eggermont, Cilia Erens, Sandra Fauconnier, Bruno Felix, Clara van Gool, Gert de Graaff, Johan Grimonprez, Hilde d’Haeyere, Auriea Harvey & Michaël Samyn, Jonas Hansen, Aliona van der Horst, Freek de Jonge, Rob van Kranenburg, David Lammers, Michiel de Lange, Stan Lapinksi, Babeth van Loo, Hermen Maat & Karen Lancel, Julien Maire, Hans van Manen, Hans van der Meer, Patrick Minks, Jos de Mul, Shirin Nashat, Tommy Pallota, Michael Pilz, Paul Pourveur, Corneliu Promumboiu, Anne Quirijnen, Steve McQueen, Quirine Racké & Helena Muskens, Maria Ramos, Horst Rickels, Frank Scheffer, Elmer Schönberger, Coco Schrijber, Uli Schueppel, Ulrich Seidl, Eyal Sivan, Jos Stelling, Molly Malene Stensgaard - Lars von Trier’s editor, Auke de Vries, Thomas Weynants, Wolfgang Widerhofer, Gertjan Zuilhof 

Delen