Jongens technischer dan meisjes? Onzin.

Steeds meer vrouwen kiezen voor technische vakken, ook op de Filmacademie. Zo slaan Anouk Regensburg en Carolien Bakker (Lichting 2019) binnenkort hun vleugels uit in de wereld van Visual Effects & Immersive Media. Echte computervrouwen dus. Maar: “Je hoeft niet onwijs technisch te zijn, als je maar creatieve ideeën hebt.”

Het zijn de eerste warme lentedagen: het signaal dat het filmfestival in Eye voor de deur staat. Terwijl de meeste studenten rond deze tijd met enige vorm van stress moeten dealen, leggen Anouk en Carolien rustig de laatste hand aan hun overzichtswerk. Hun projecten zitten erop en wat nu nog rest is een klein beetje reflecteren, maar vooral bedenken hoe ze hun toekomst gaan vormgeven. Het grote voordeel van Visual Effects; alles is mogelijk.

Carolien: “Kijk, dit is het monster uit de film Mania. Het moet een heftige depressie van een vrouw voorstellen. Ik heb aan de animatie gewerkt, dus de bewegingen. Voordat ik überhaupt om de hoek kom kijken heeft de halve klas al maanden aan het ontwerp van het monster zelf gewerkt. Je kunt en doet het dus niet alleen. Visual Effects zijn natuurlijk heel modern met al die apparatuur, maar je moet je ook lang op één element kunnen focussen. Bij zo’n monster heeft iedereen een eigen specialisme en werkt aan één specifiek onderdeel van dat effect.”

“Zo’n monster begint eigenlijk als een bol digitale klei. Na de ontwerpfase aan de tekentafel kun je met het programma ZBrush de eerste versie gaan maken van het figuur. 3D modeling heet dat. Zo kun je een verzinsel in je hoofd of een tekening tot leven wekken op de computer.”
Anouk Regensburg

Carolien: “Het klinkt ingewikkeld allemaal, maar voor dit werk hoef je echt niet onwijs technisch te zijn. Belangrijker is dat je goede, creatieve ideeën hebt. Ik zie mezelf dan ook meer als artiest. Dat jongens technischer zouden zijn dan meisjes? Onzin. Dat heeft de geschiedenis al lang bewezen. De eerste programmeur, Ada Lovelace, was een vrouw. Aanleg en talent is niet geslachtsgebonden maar persoonsbonden. Dat neemt niet weg dat jongens in hun jeugd vaak wel een voorsprong opbouwen. Over het algemeen worden jongens door hun omgeving, opvoeding en andere factoren meer gestimuleerd in het ontwikkelen van hun technische vaardigheden en hierdoor ontstaat een kloof. Ik hoop dat deze kloof kleiner wordt, en dat vrouwen zich niet laten afschrikken een technisch beroep te kiezen. Kijk vooral naar wat je leuk lijkt, dat heb ik ook gedaan en heeft goed uitgepakt.”

Anouk: “Het is kunst om de software goed onder de knie te krijgen. Dat lijkt heel ingewikkeld maar als je leuke ideeën hebt gaat het leren snel. Ik zit sinds kinds af aan al met figuren en personages in mijn hoofd die ik op de Filmacademie ineens tot leven kon wekken. In 3D wordt het zo veel realistischer dan als je het tekent of photoshopt. Dat motiveert ontzettend. Bovendien werken we echt als team en helpt iedereen elkaar constant. Dat werkt heel fijn en is ook nog super leerzaam.”

Carolien: “Ik heb hiervoor een sportopleiding gedaan en had totaal geen voorkennis. Ik begon dus echt bij nul. Ik vind bewegingen super interessant en daarom trekt animatie me zo erg. Voordat ik een figuur laat bewegen op de computer speel ik bijvoorbeeld ook  eerst de scene zelf na en neem dat op. Sommige bewegingen bedenk je niet als je achter de computer zit. Dat filmpje is mijn beginpunt en aan de hand daarvan ga ik aan de slag.”

Wie? Anouk Regensburg
Leeftijd? 25
Studeert? Visual Effects & Immersive Media
Haalt inspiratie uit IT (2017). Geen idee waarom, maar die film inspireert me. Ik heb ook een alternatieve filmposter gemaakt en op instagram gezet. De producent van de film heeft het daar gezien en reageerde erg enthousiast!  

Wie? Carolien Bakker
Leeftijd? 29
Studeert? Visual Effects & Immersive Media
Haalt inspiratie uit: Ik vind 2D films fantastisch, en dan spant The Lion King de kroon. Geniaal hoe je met gewone tekeningen zo kunt emotioneren. Zeg eerlijk, jij hebt toch ook gehuild?

 

 

Delen