Bio's van betrokkenen

Mieke Bernink is sinds september 2008 Lector aan de Nederlandse Filmacademie, toen zij werd uitgenodigd om er een masteropleiding op te zetten. Dat werd de internationale tweejarige onderzoeksmaster 'Artistic Research in and through Cinema', die zij tot september 2021 leidde. Naast haar blijvende interesse in de combinatie van artistiek onderzoek en pedagogiek - hoe onderwijs je artistiek onderzoek? - ligt haar focus als Lector ook op het creëren van mogelijkheden voor makers, docenten en studenten om hun praktijken als onderzoek te begrijpen, te ontwikkelen en te delen....

Stanislaw Liguzinski is onderzoekscoördinator aan de Nederlandse Filmacademie, co-director van de Essay Film Studio van de Lodz Film School (PL) en hoofd VR-programmeur van het Imagine Film Festival in Amsterdam (NL). Afgestudeerd aan academische opleidingen in media, film en kritische theorie maar ook aan de Masteropleiding van de Filmacademie, combineert hij praktijk en theorie om geloofwaardige vormen van praktijkgericht onderzoek in XR en film te ontwikkelen. Hij schreef voor grote Poolse media, redigeerde tijdschriften, stelde programma's en XR-ervaringen samen voor internationale filmfestivals en culturele instellingen zoals IFFR, Go Short, Kaboom of New Horizons (PL). Hij doet onderzoek en voltooit een PhD over videografische vormen van denken.
 

Mick Wilson is kunstenaar, docent en onderzoeker, gevestigd in Göteborg en Dublin. Hij is momenteel hoogleraar kunst en Director Doctoral Studies aan de HDK-Valand (Universiteit van Göteborg). Hij is opgeleid als kunstenaar en als historicus van kunst en design, en bekleedde functies als directeur van Valand Academy (2012-2018), fellow bij BAK Utrecht (2018/2019), hoofdredacteur van PARSE Journal for Artistic Research (2015-2017), decaan van de Graduate School of Creative Arts & Media, Ierland (2007-2012), en hoofd onderzoek aan National College of Art & Design, Ierland (2005-2007).

Joost Rekveld is een kunstenaar die gemotiveerd wordt door de vraag wat we kunnen leren van een dialoog met machines. Zijn abstracte films zijn wereldwijd vertoond op uiteenlopende festivals en podia. Hij had retrospectieven in onder meer het Barbican in Londen en het Ann Arbor filmfestival, en in 2017 was hij filmmaker in focus op het International Film Festival Rotterdam. Individuele films werden vertoond op honderden locaties, waaronder het ICA en de Tate Modern in Londen, The Centre Pompidou in Parijs en het Moderna Museet in Stockholm. Zijn film "#11, Marey <-> Moire" was de eerste Nederlandse film ooit op het Sundance Film Festival. Van 2008 tot 2014 leidde hij de ArtScience Interfaculteit aan het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij rondt momenteel zijn PhD af aan het KASK in Gent.

Nduka Mntambo is voormalig hoofd van het Film en Televisie programma aan de Wits School of Arts (WSOA), en het huidige hoofd van het Masterprogramma ‘Research in and through Cinema’ aan de Filmacademie. Hij is een beeldmaker die werkt op het snijvlak van stedelijke ruimtelijke praktijken, experimenteel filmmaken en pedagogiek. Hij heeft veel ervaring als ontwerper van theater- en filmproducties, werkte in opdracht van publieke omroepen en is gepromoveerd in film. De installatie 'Asymmetries' die deel uitmaakte van zijn promotieonderzoek werd bekroond met de Humanities and Social Sciences Awards for Best Visual Art Works 2020. Nduka's onderzoek richt zich op de vraag hoe artistieke praktijk en onderzoek de epistemische lenzen waarmee we het stedelijk leven, met name in steden van de ‘global south’, en de poëtica en politiek van stedelijkheid in het algemeen begrijpen, nieuw leven kunnen inblazen.

Eliane Esther Bots voltooide haar BA aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en studeerde cum laude af aan de Masteropleiding van de Filmacademie in Amsterdam. Momenteel is ze docent 'Moving Image' aan de HKU in Utrecht. Haar films, die zich ontwikkelen door documentair onderzoek en ontmoetingen met mensen, zijn vertoond op festivals als IDFA, Locarno Film Festival, Berlinale, Cinema du Reel, New York Film Festival, Oberhausen, Go Short, Glasgow Short Film Festival, of Kassel Dokfest. Haar laatste film 'In Flow of Words' won verschillende prijzen, waaronder de prijs voor Beste Regisseur op het Locarno Film Festival, en werd genomineerd voor de European Film Awards.

Jyoti Mistry is hoogleraar Film aan de HDK-Valand Academie in Göteborg, Zweden. Ze heeft een PhD en een Master in Cinema Studies van de New York University en een MFA in Vergelijkende Literatuurwetenschap van de Universiteit van Witwatersrand, Zuid-Afrika. Ze is filmmaker en onderzoeker en verkent het medium zowel in haar artistieke praktijk als in haar onderzoek. Ze heeft veelgeprezen films gemaakt, in verschillende genres, en installaties gecreëerd die putten uit filmtradities en tegelijkertijd de lineaire filmervaring reconstrueren voor de galerie- en museumruimten. Haar werk is vertoond op talloze festivals, waaronder Berlinale, Toronto, Kurzfilmtage in Winterthur, IFFR, Stockholm International Film Festival, Durban International Film Festival en Edinburgh Africa In Motion Festival.

Delen