De VRAcademy is een initiatief van de Nederlandse Filmacademie, de afdeling Immersive Media (IMVFX). De VRAcademy is in 2017 gestart met als doel om innovatie en kruisbestuiving tussen educatieve instellingen en het bedrijfsleven te stimuleren. 

Studenten van alle academies van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten kunnen in eerste instantie op de VR Academy kennismaken met de nieuwste technieken, zoals VR, AR en Mixed Reality door middel van samenwerking. Ze ontwikkelen concepten buiten de gevestigde structuren en onderzoeken daardoor wat die nieuwe technieken binnen hun eigen vakgebied voor ze kunnen betekenen. Juist die crossovers met andere academies zijn van belang. 

De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) stimuleert en ondersteunt projecten waarbij interdisciplinariteit onderzocht en ontwikkeld kan worden. Naast de Nederlandse Filmacademie die in dit project een voortrekkersrol speelt, zijn ook de andere academies van de AHK hierbij betrokken.  

De VRAcademy heeft onderdak bij en is onderdeel van VRBASE. Deze incubator richt zich op het ondersteunen van start-ups en freelancers op het gebied van VR en AR (virtual en augmented reality). De community die hier, ook letterlijk, ontstaat biedt mogelijkheden. VR BASE en de VRAcademy zijn gevestigd op het Marineterrein in Amsterdam.

Team VRAcademy

Harry Schreurs | head of Immersive Media/R&D

Harry is van 1985 tot 1999 werkzaam geweest als 3D designer/VFX supervisor bij het Nederlands Omroep Productie Bedrijf (NOB) in Hilversum. Tot de opdrachten behoorden voornamelijk grote kunst-(tv), opera-(Holland Festival), en theater-producties. Van 1999 tot 2005 was hij freelance virtual designer/supervisor voor div. (inter)nationale tv, film en kunstproducties. Vanaf 2005 is hij als studieleider verbonden aan de Nederlandse Filmacademie.

Nikki van Sprundel | docent VRAcademy

Nikki van Sprundel was al vóór het ontstaan van de VRAcademy (sinds 2017) gastdocent in VR bij de Filmacademie en daarna ook bij de Academie voor Theater en Dans. Sinds 2019 is zij nu officieel werkzaam bij de VRAcademy, waar zij naast het geven van haar lessen ook bouwt aan overig VR curriculum binnen de AHK. Hiernaast is zij experimenteel, onderzoekend en conceptueel VR regisseuse en Head of Content voor VR Days Europe.

Jilt van Moorst | docent Visual effects & Immersive media

Na zijn studie Interaction Design (HKU) ging Jilt aan de slag als creative technologist. Naast het technisch realiseren en programmeren van veel interactieve installaties, games en applicaties, is hij ook actief als audiovisueel kunstenaar. Via zijn zelf ontwikkelde VJ software Flowmotion kwam hij in contact met Philips, waar hij veel met 3D gedaan heeft. Ook is hij werkzaam in de filmwereld waar hij onder andere werkte met Peter Greenaway en Roland Emmerich. Hij is sinds 2004 werkzaam bij de Filmacademie.

Aron Fels | docent VRAcademy

Delen